logo
Homepagina » In de media » METRO: «Elektronisch stemmen is niet betrouwbaar»

17/03/2004: METRO: «Elektronisch stemmen is niet betrouwbaar»


BRUSSEL Zowat de helft van de Belgen brengt in juni bij de Europese, gemeenschapsen gewestverkiezingen via elektronische weg zijn stem uit. De Brusselse vereniging Pour EVA heeft twijfels bij de geloofwaardigheid van die elektronische stem.

«Elektronisch stemmen is onbetrouwbaar », zegt David Glaude van Pour EVA, kort voor Pour une Éthique du Vote Electronique et du Vote Automatisé.

Bij de parlementsverkiezingen vorig jaar doken in verschillende gemeenten problemen op. In Schaarbeek haalde een kandidaat zelfs meer stemmen dan zijn lijst.

In Waarschoot, waar met het systeem ’ticketing’ -elke stem werd er door de computer opgeslagen én op papier afgedruktwerd geëxperimenteerd, stemden de resultaten van de computer niet overeen met de handtelling van de afgedrukte stemmen. Nochtans moest het project de goede werking van de machines in de verf zetten. De door de computer gegenereerde resultaten werden uiteindelijk aanvaard.

Elders sloegen de verouderde stemmachines op hol.

Pour EVA stelt zich vragen bij die opvallende onregelmatigheden.

Woordvoerder Glaude vreest dat heel wat kleinere fouten door de mazen van het net zijn geglipt. Toekomstige systemen waarbij de elektronische identiteitskaart in het stembureau wordt geïntegreerd, ziet hij helemaal niet zitten. «Wat gebeurt dan met de anonieme stem?» Hij ergert zich ook aan het feit dat de elektronische stemmen niet door een mens kunnen herteld worden. Bij het ’ticketing’-experiment was dat wel het geval, met de gekende gevolgen.

Het project wordt door Binnenlandse Zaken opgedoekt.

Glaude is wel te vinden voor het scannen van de papieren stembiljetten. Dat levert ook een tijdswinst op en garandeert de mogelijkheid tot hertelling bij betwistingen.

In Vlaanderen is elektronisch stemmen algemeen aanvaard.

De helft van de Vlamingen hanteert dan ook de elektronische kiespen. In Wallonië is enkel de liberale MR voorstander van de e-stem. Vanwege de hoge kosten kiezen de meeste Waalse gemeenten voor het traditionele stembiljet en het rode potlood.

De federale regering blijft geloven in stemmen met de computer. Het aantal plaatsen wordt voor de komende verkiezingen echter niet uitgebreid.

’Ticketing’ wordt wel afgeschaft.