logo
Homepagina » Over ons » FAQ (Foire aux Questions fréquemment posées) » Hoe heeft men tijdens voorbije verkiezingen kunnen vaststellen dat er (...)

03/11/2007: Hoe heeft men tijdens voorbije verkiezingen kunnen vaststellen dat er fouten zijn opgetreden?


o  français    x  Nederlands   

Fouten worden slechts opgemerkt als ze leiden tot absurde of onmogelijke resultaten, zoals in het geval van een kandidaat die meer voorkeurstemmen behaalde dan zijn partij in haar geheel verkreeg (dit gebeurde in het kieskanton Schaarbeek in 2003)... (voor het vervolg, klik op de vraag)

Fouten worden slechts opgemerkt als ze leiden tot absurde of onmogelijke resultaten, zoals in het geval van een kandidaat die meer voorkeurstemmen behaalde dan zijn partij in haar geheel verkreeg (dit gebeurde in het kieskanton Schaarbeek in 2003). Het is dus enkel in de uitzonderlijke gevallen dat fouten worden vastgesteld en onderzocht. De fouten die geen duidelijk afwijkende resultaten veroorzaken, maar nochtans wél de verkiezingsresultaten beïnvloeden, worden niet ontdekt. Aangezien bij vrijwel elke stembusgang fouten met verregaande gevolgen werden vastgesteld, vinden wij het naïef te veronderstellen dat er geen andere fouten voorkwamen, en dit enkel omdat ze onmogelijk op te merken zijn.