logo
Homepagina » Over ons » FAQ (Foire aux Questions fréquemment posées) » Ik gebruik vaak een smartcard om geld uit de bankautomaten te halen. Ik heb (...)

03/11/2007: Ik gebruik vaak een smartcard om geld uit de bankautomaten te halen. Ik heb daar nog nooit problemen mee gehad...


o  français    x  Nederlands   

In principe is een bankkaart net zo manipuleerbaar als een stemkaart, maar het risico op manipulatie is zeer klein, omdat elke gebruiker controle kan uitoefenen dankzij de rekeninguittreksels waarover hij/zij beschikt. Elke bank weet maar al te goed dat het onwenselijk is dat er afwijkingen voorkomen. Elke bank zal er dus op toezien dat er geen problemen zijn, en zal er zorg voor dragen eventuele fouten direct recht te zetten. Bovendien is er geen sprake van ‘geheim’ tussen de bank en zijn klanten. Onze stem is daarentegen wél geheim: wij krijgen géén uittreksel. Als de stemmachine iets anders dan onze wil vastlegt - zelfs al lijkt ze ons steeds weer opnieuw de door ons uitgebrachte stem te tonen - zullen wij daar nooit iets over te weten komen. Daarom moet de stem vastgelegd worden op een onveranderbare en door de kiezer en de leden van het telbureau leesbare en controleerbare drager om democratische geldigheid te bezitten.