logo
Homepagina » Over ons » FAQ (Foire aux Questions fréquemment posées) » De machinale telling is toch alleszins betrouwbaarder dan de manuele (...)

03/11/2007: De machinale telling is toch alleszins betrouwbaarder dan de manuele telling?


o  français    x  Nederlands   

Machines hebben de betrouwbaarheid die we hen geven. De Belgische stemmachines (computers) die... (voor het vervolg, klik op de vraag)

Machines hebben slechts de betrouwbaarheid die wij hen geven. De Belgische stemmachines (computers) die in 1991 op punt werden gesteld en nog steeds de technologie van die tijd aanwenden, zijn slechts in geringe mate betrouwbaar gebleken. En aangezien ze vanwege hun werkingsprincipes zèlf eigenlijk oncontroleerbaar zijn, zijn de fabrikanten ervan maar weinig gemotiveerd die machines betrouwbaarder te maken. Dit betekent dus dat, daar controle onmogelijk is, we nooit zullen weten of de stemcomputers fouten maakten, noch wèlke fouten: die worden immers slechts vastgesteld indien duidelijk afwijkende of absurde resultaten opduiken. Het is zonneklaar dat dergelijke opsporingsmethode slechts voor een klein deel de werkelijk gemaakte fouten aan het licht kan brengen. In het geval van ‘verrassende’ resultaten (niet in overeenstemming met de peilingen, bijvoorbeeld) zullen we nooit weten of het hier gaat om fouten, fraude of de uitdrukking van de echte wil van de kiezers.